Wednesday, December 20, 2006

MERVE PASTASI



Kek, annemin senelerce kullandigi klasik 1-1-1-3 tarifi. Iki ayri kek yaptim. Ustteki kek icin cicek motiflerini ortaya cikaran bir kalip kullandim. Kekin ara katlari ve ust katlarini hazir 1 paket toz krem santiyi bir bardak sut ve yesil renklendirici kullanarak yaptim. Diger papatyalar icin hazir kremalar kullandim. Yanlarini ise hindistancevizi ile susledim.

Tarif:

1 bardak sut,
1 bardak margarin (ben yarim bardak siviyag, yarim bardak margarin kullandim),
1 bardak seker,
3 yumurta,

1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya

aldigi kadar un.

Hepsini karistirip, yaglanmis kaba dokun ve 180 derecede pisirin. Ayni malzemelerle ikinci keki yapin. Pistikten sonra her parcayi iki ayri parcaya ayirin, boylece dort parca kek elinizde olacak. Ara katlanrina ve en ustune kremasini surup, cicek motiflerini yapin.

Not 1: Arzu ederseniz, kremayi labne peyniri (cream cheese) ve bogurtlenlerle karistirip, keke daha farkli lezzetlerde katabilirsiniz.
 
Not 2: Isterseniz daha kucuk bir kek kalibi kullanarak, tek bir kek de yapabilirsiniz.
 
Not 3: Kekin ara katlarini sulandirilmis bir recelle islatarak, daha yumusak bir kek elde edebilirsiniz.

Sunday, December 17, 2006

YILBASI KURABIYELERI


Malzeme: 2 kap un, 1 paket kabartma tozu, 1/4 yemek kasigi tuz, 1/4 yemek kasigi hint cevizi, 1/2 kap tereyag veya margarin, 3/4 kap seker, 1/2 kap yogurt


Yapilisi:


  • Tum malzemeden yumusak ama ele yapismayan bir hamur elde edilir.

  • Aluminyum folyonun uzerinde hamur merdane ile acilir ve istenilen sekiller verilir.

  • Sekillerin arasinda ki hamur elle alinir.

  • Kurabiyelerin uzerleri hazir sekerlerle renklendirilir.

  • Folyo tepsiye koyulur ve 180 derecede 8-10 dakika pisirilir.

Friday, December 15, 2006

SUTLU KABAK TATLISI (Silifke)

Bayram ziyaretinde komsum Ayla'nin annesi Naciye Candan teyze bana silifke yoresine ait kabak tatlisinin tarifini vermisti. Ben de gecen gun yaptim ve dun hep beraber yedik. Ayni kendilerinin yaptigi gibi olmus diyerek bana on puan verdi (on uzerinden:)).

Malzeme: Yarim kilo bal kabagi, 1-2 bardak toz seker, 1 bardak sut

Yapilisi:

  • Kabaklarin kabuklarini soyup, kesin ve yikayin.
  • Bir tencerenin icine koyup, uzerine toz sekeri ekleyin.Kapagini kapatip pisirin.
  • Kabaklar iyice yumusayinca bir catal ile ezin ve uzerine bir bardak sut ekleyip, pisirin.
  • Daha sonra servis yapip, uzerini istediginiz gibi susleyin.

Sunday, December 10, 2006

HINDISTANCEVIZLI REVANI


Malzeme:

10 adet yumurta, 2 bardak toz seker, 1 bardak irmik, 1 paket vanilya, 2 kasik erimis tereyag, yarim paket kabartma tozu, yarim bardak hindistancevizi, aldigi kadar un

Surubu: 4 su bardagi toz seker, 3 su bardagi su, yarim limon suyu


Yapilisi:


  • Yumurta, vanilya ve toz sekeri mikserle kopurene dek iyice karistirin.

  • Sonra diger tum malzemeleri ilave ediniz ve ayni yone dogru, calkalamadan karistirin.

  • Yaglanmis firin tepsisine dokup 225 derecede pisirin.

  • Diger tarafta toz seker, limon suyu ve su ile hazirladiginiz surubu, revani sogukken uzerine dokunuz. Revani soguk, surub sicak olacak.

  • Hindistancevizi ile uzerini susleyin.

Aslinda revaniye kabartma tozu koymaya gerek yok. Yumurtalarin fazla olusu nedeniyle zaten revaninin kendi kendine kabarmasi gerekiyor. Ama ben yumurtalari ya parcaladiysam, ya kabarmazsa korkusu ile yarim paket ilave ettim.

Thursday, December 7, 2006

MOZAIK PASTA


Malzeme: 300 gr biskuvi, 1,5 su bardagi pudra sekeri, 2 yumurta, 3 corba kasigi kakao, 1 kucuk paket margarin, portakal kabugu rendesi, hindistan cevizi


Yapilisi:

  • Yumurtayi sekerle iyice cirpin.


  • Buna erimis yagi, kakaoyu, ve portak kabugu rendesini ekleyin.


  • Biskuviyi ufalayip icine atin.


  • Tum karisimi bir posetin icine koyup, rulo haline getirin.


  • Buzdolabinda 4-5 saat bekletip, naylonu cikarin.


  • Ince dilimler halinde kesin.


  • Hindistan cevizi ile susleyerek, servis yapin.

Friday, December 1, 2006

BAKLAVA

San Diego'da en guzel baklava yapanlardan biri de Gulbin. Bugune kadar belki yuzun uzerinde baklava yapmis. Kim yemek daveti verse ondan getirmesi istenilen sey baklava. Iste baklavalar diyarindan Gulbin'in tarifi ile baklava:

Malzeme: 1 paket hazir baklava yufkasi (fillo dough), 1-2 bardak dovulmus ceviz veya findik, 5 kasik kadar tereyag

surubu: 2 bardak seker, 1.5 bardak su, bir kasik limon suyu
Yapilisi:
  • Tereyagini eritin.
  • Yufkalarin her iki katina tereyagi surun.
  • Goz karari yufkalari uc esit parcaya ayirip, 2 ara katina ceviz veya findigi koyun.
  • Yine ara katlara tereyag surmeye devam edin.
  • Baklavayi kesin ve 180 derecede pisirin.
  • Diger tarafta seker, su ve limon suyu ile surubunu hazirlayin.
  • Kesinlikle biri sicak, biri soguk olarak surup dokulur. Tercihan da baklava sicak, surup soguk.

KREM KARAMEL

Bu tatliyi yapmaktan hep korkardim. Nedense cok karisik gelirdi. Bir gun bu tatliya olan askim agir basti ve korkumu yenip tatliyi yaptim. Iyi ki de yapmisim. Dunyanin en kolay ve bir o kadar da guzel ve hos gorunumlu tatlilarindan birisi. Siz de benim gibi hala yapmaya cesaret edemeyenlerdenseniz, iste butun detaylar...
Malzeme (6 kisi icin): 6 yumurta, 1 bardak + 2 yemek kasigi seker, 1 bardak sut, 1 vanilya ve 2 kasik su.
Yapilisi:
  • Yumurta, sut ve 1 bardak sekeri mikser ile iyice cirpin.

  • Bir teflon tavaya 2 kasik seker ve 2 kasik suyu tavanin kapagini orterek yakin (Kati, yogun bir sivi elde edeceksiniz).


  • Firin kaselerinin dibine bir kahve kasigi bu sekerli sividan koyun.

  • Uzerlerine yumurta/sut/seker karisimini ekleyin.


  • Kaselerin hepsini ici su dolu bir tepsi icine yerlestirin.

  • Firinda 180 derecede pisirin.

  • Pistikten sonra ters cevirip servis yapin. Isterseniz findik, fistik, vs ile servis yapabilirsiniz.

IRMIK HELVASI

IRMIK HELVASI Malzeme:1 bardak irmik, 2 bardak seker, 3 bardak sut, 3 tepeleme kasik tereyag, beyaz fistik, hindistan cevizi. Yapilisi:

  • Tereyagini bir tavada eritip, uzerine irmigi dokun.

  • Buyuk bir sabirla irmikler koyu bir renk olana dek surekli karistirin.

  • Diger tarafta bir tencerede sut ve sekeri kaynama kivamina getirin.

  • Irmiklerin uzerine surubu dokup, tavanin kapagini kapatin ve ilik ateste arada bir karistirarak surubu cekmesini bekleyin.

  • Hindistan cevizi ile susleyerek, servis yapin.

PEYNIR TATLISI



PEYNIR TATLISI

Siteye cok sevdigim bir tatli ile baslamaya karar verdim: Peynir tatlisi. Cok cok sevdigim bir tatli. Eger peyniri seviyorsaniz, bu tatliya da bayilacaksiniz.
Malzeme:
1 lb. lor peyniri (Amerika'da iseniz ricotto cheese'de olabilir)
1 yumurta
1/2 bardak toz seker
2 yemek kasigi margarin (eritmeden)
1 yemek kasigi kabartma tozu
bir paket vanilla
1 bardak un (veya aldigi kadar)
Surubu:
2 bardak seker
2 bardak su
yarim limon
Yapilisi:
  • Hepsini tahta kasik ile karistirip, hamur yapin ve yaglanmis tepsiye dokun. 375 derece firinda yaklasik yarim saat kadar pisirin. Cikarinca uzerine soguk surubunu dokun.

Tarifte yok ama ben cok sevdigim icin uzerini hindistan cevizi ile susledim.