Sunday, April 29, 2007

CEVIZLI UN KURABIYESI


Malzeme: 1 paket margarin, 1 su bardagi ceviz/findik (cekilmis), 1 cay bardagi sivi yag, 1 kabartma tozu, 1 su bardagi pudra sekeri, bugday nisastasi veya misir nisastasi.

Yapilisi:


  • Margarini eritin ve sivi yagi da ekleyip karistirin.

  • Uzerine tum malzemeyi ekleyin ve alabildigi kadar bugday nisastasi veya misir nisastasi koyup, ele yapismayan yumusak bir hamur yapin.

  • Hamuru ikiye ayirip rulo yapin.

  • Bicakla dilim dilim kesin ve uzerine catalla sekil verin.

  • 180 derecede (350 F'de) uzerleri cok hafif sararana dek pisirin.

  • Uzerine tarcin ekip servis yapabilirsiniz.

BULBUL YUVASI


Malzemesi ve yapilisi sarigi burma ile ayni. Yalnizca bulbul yuvasinda, rulo sarilmis yufkalar tepsiye dizilecek yerde, gul boregi gibi dondrulur ve yukarida ki sekil verilir. Daha sonra pismis baklavanin uzerine soguk serbeti dokulur.

SARIGI BURMA


Malzeme:

1 paket phillo dough (hazir ince yufka-icinde yaklasik 40 tane var), 125 gr tuzsuz tereyagi, 2 bardak iri dovulmus ceviz

surubu: 1,5 bardak su, 2,5 bardak toz seker, yarim limon suyu

Yapilisi:


1,5 bardak seker ile, 2,5 bardak su ve yarim limon suyu beraber kaynatilir ve sogumasi icin kenara alinir.


  • Iki tane phillo dough ust uste konulur.

  • Tereyag eritilir ve kopugu alinir.

  • Eritilmis tereyagi bir firca ile yufkanin her tarafina surulur.

  • 2 kasik ceviz, yufkanin en ucuna boydan boya serilir.

  • Yufka sikica sarilir.

  • Buzusturulerek, yaglanmis tepsiye dizilir.

  • Butun yufkalar bu sekilde dizildikten sonra, uzerlerine ritilmis tereyagi surulur ve 180 derecede (350 F'de) pisirilir.

  • Sicakken uzerine soguk surubu dokulur.

  • Ince dovulmus yesil fistikla suslenir.

Not: tereyaginin kopugu yufkanin icine surulebilir. Fakat yufkanin uzerine surulurse, baklavayi karartir.

Sunday, April 15, 2007

New York usulu Meyvali Peykek (Cheesecake)




Malzeme: 22 cm'lik kelepceli kalip icin gecerli. Ayni tarif, 18 cm'lik kelepceli kalip icin de kullanilabilir ve bu sekilde daha kalin bir peykek elde edilir.



1,5 kap graham biskuvi (Turkiye'dekiler eti burcak kullanabilirler),



1 kap seker, 3 yemek kasigi (yaklasik 60-65 gr) tereyagi, 1 kilo krem peynir, 3 yemek kasigi misir nisastasi, 3 yumurta, 1 kap sour cream (Turkiye'dekiler suzme yogurt kullanabilirler).


uzeri icin: cilek, likapa, bogurtlen gibi meyvalar, uc kasik hazir krema.





Yapilisi:




  • Firini 160 C'ye (320 F'ye) dereceye isitin



  • Biskuvileri robotta iyice cekin ve derin bir kaba alin.



  • Uzerine erimis tereyagini ekleyerek, iyice harmanlayin.



  • Kelepceli kalibi margarin veya tereyagi ile yaglayin ve biskuvileri, bir kasigin ters tarafindan yararlanarak, kelepceli kalibin altina ve yanlarina bastirarak yapistirin.



  • Daha sonra robota yumusamis krem peynirini koyun (eger robotunuz hepsini alacak buyuklukte degilse iki asamada yapabilirsiniz) ve robotta iyice yumusayana dek cekin.



  • Uzerine sour cream (veya yogurdu) ekleyin ve robotta cirpmaya devam edin.



  • Sekeri ve misir nisastasini ekleyin ve tekrar robotu calistirin.



  • Yumurtalari teker teker ekleyin ve her seferinde, yumurtayi ekledikten sonra robotu tekrar calistirin.



  • Tum malzemenin iyice karistigina emin olun. Peynirin hepsi, diger malzemelerle iyice karismis olmalidir.



  • Bu karisimi, kelepcedeki biskuvilerin uzerine dokun ve firinda 50-55 dakika pisirin (uzeri hafif pembe olacak).



  • Firinin kapagini hic acmadan, kekin firinin icinde sogumasini bekleyin. Eger disari cikarirsaniz, peykek catlayabilir.



  • Soguyan peykeki buzdolabina kaldirin ve en az dort saat bekletin.



  • Daha sonra kelepceli kalibi cikarin. kekinizin kenarlarinda ki biskuviler eger ic malzemesinin yukarisinda kaldi ise, bunu bir bicak yada kasik yardimi ile disari dogru cikarin.



  • Kekinizin uzerine ince bir kat krema surerek (isterseniz yanlarina da), meyvalarla istediginiz gibi susleyin.



  • Tekrar buzdolabina koyup, yenilecegi zaman dolabtan cikarip servis yapin.

Wednesday, April 11, 2007

BROWNIE (NAM'I DIGER ISLAK KEK)


Malzeme:

1 kap margarin veya tereyagi, 230 gr cikolata (semisweet), 2,5 kap seker, 6 yumurta, 2 kahve kasigi vanilya, 1/2 kahve kasigi tuz, 1+1/4 kap un

Yapilisi:


  • Firini 180 dereceye isitin.

  • 9inchx13 inch (22.86cmx33 cm) boyutlarinda ki tepsiye aluminyum folyo veya parsomen kagidi serin.

  • Derince bir tavada margarini ve parcalara ayrilmis cikolatayi kisik ateste, surekli karistirarak eritin. Atesten alin.

  • Diger tarafta bir kabta, sekeri, yumurtalari iyice karisana dek, bir tel cirpici ile iyice cirpin ve uzerine cikolatayi ekleyin ve tekrar karistirin.

  • Uzerine vanilya, tuz ve unu ekleyerek iyice karistirin.

  • Sonra tepsiye duzgun bir sekilde yayip, yaklasik 35 dakika pisirin.

  • Bir kurdan bastirarak, kekin pisip pismedigini kontrol edin.

  • Soguyunca, kare seklinde keserek servis yapin.

Saturday, April 7, 2007

DAMLA SAKIZLI LIMON PELTESI


Malzeme: 2 adet damla sakizi, 3 tane sulu limon, 8 kasik pudra sekeri, 2 bardak su, 3 kasik nisasta, limon kabugu rendesi

Yapilisi:


  • Limonlari iyice yikayin, kurulayin, kabuklarini rendeleyin ve sonra sularini cikarin.

  • Tencereye sekeri ve nisastayi koyun, limon suyunu ve suyu ekleyip, sekeri eriyene dek karistirin.

  • Surekli karistirarak orta ateste kaynayana dek pisirin. Kaynamasina yakin, damla sakizlarini ekleyip, karistirmaya devam edin.

  • Kaynayinca limon kabuklarini da ekleyip, servis kaselerine bosaltin.

  • Soguyunca servis yapin.

Sunday, April 1, 2007

KEPEKLI UNLA KEK

Malzeme: 1 su bardagi sut, yarim su bardagi sivi yag, 3 yumurta, 1,5 su bardagi toz seker, 1 kabartma tozu, yaklasik 2 su bardagi kepekli un, 2 kasik kakao.

Yapilisi:
  • Yumurta ve sekeri iyice cirpin.

  • Uzerine sutu, siviyagi ekleyin ve tekrar karistirin.

  • Unu ve kabartma tozunu ekleyerek tekrar iyice karistirin.

  • Hamuru ikiye ayirip, yarisina kakao ekleyip karistirin.

  • Kalibi yaglayip, kakaolu hamuru yayin, uzerine sade hamuru dokun ve 175 derecede pisirin.

  • Kekin yalnizca ortasina degil, bir kac yerine kurdan veya bicak sokarak pisip pismedigini kontrol edin.

MUHALLEBILI KADAYIF (KAYMAKLI KADAYIF)


Malzeme: yarim kilo kadayif, 125 gr (4-5 kasik) erimis tereyagi, dovulmus ceviz veya findik.
Muhallebisi icin: 2 su bardagi sut, 3 yemek kasigi un, yarim su bardagi seker, 2 kasik tereyagi,

Surubu icin: 1 su bardagi su, 1 su bardagi seker, 1 tatli kasigi limon suyu.

Yapilisi:


  • 1 su bardagi su, 1 su bardagi seker ve 1 tatli kasigi limon suyu ile surubu hazirlayin ve kenara kaldirin.

  • Iki kasik tereyagini eritip, unla kavurun, uzerine 2 bardak sutu ve yarim su bardagi sekeri ekleyerek ve surekli karistirarak muhallebiyi yapin. (Eger muhallebi topaklanmissa, mikserle cirpin).

  • Kadayifi 125 gram erimis tereyagi ile cukurca bir kapda iyice harmanlayin (karistirin).

  • Kadayifin yarisini borcam tepsiye yayip, uzerine muhallebiyi dokun. Ceviz/findik, vs. uzerine serpip, kalan kadayifi yayin.

  • Firinda 180 derecede kadayifin uzeri kizarana dek pisirin.

  • Firindan cikan kadayifin uzerine daha onceden hazirlanmis olan, soguk serbeti ekleyin ve ertesi gun servis yapin.