Tuesday, February 12, 2008

ASURE (Melahat Ertas'dan)


Malzeme:
1.5 su bardagi bugday
1 su bardagi nohut
1 su bardagi kuru fasulye
yarim su bardagi pirinc
1/2 kap kuru uzum
3 portakal kabugu
karanfil
3 su bardagi seker
15 su bardagi su
Yapilisi:
  • Bugday, nohut, kuru fasulye aksamdan islatilir ve ertesi gun kuru fasulye ve nohut ayri ayri pisirilir
  • Nohutun kabuklari soyulur
  • Bugday ve pirinc ayri ayri pisirilir
  • Pisen pirincler, kurufasulye ve nohutla beraber bugdaya eklenir. Uzerine haslanmis yaklasik 14-15 bardak su eklenir ve beraber kaynatilir
  • Icine bol suda haslanmis/pismis uzumler, portakal kabugu rendesi ve dovulmus karanfil konur, sekeri konulur ve kisik ateste beraber bir iki tasim kaynatilir
  • servis kaselerine konulur
  • Uzerleri incir, kayisi, ceviz, findik, fistik, tarcin, hindistancevizi, nar taneleri, kavrulmus susam, vs ile suslenir.

Notlar:

Suyun miktari yaklasik verilmistir, siz miktari azaltip, cogaltabilirsiniz. Su eklemeniz gerekirse, kaynamis su ekleyin.

Istenilirse, kaynamakta olan asureye gulsuyu da eklenebilir

Uzum, incir kaynamadan icine atilirsa asure koyu olur

Asure beyaz olsun istiyorsaniz, icine su yerine sut kullanmalisiniz

Kaselere konulan asurenin biraz sulu olmasi gerekiyor, cunku soguyunca asure suyunu cekiyor

ELMALI KURABIYE (Handan'dan)


Malzeme: 1 su bardagi siviyag, 125 gram erimis tereyagi, 1 su bardagi yogurt, 1 cay kasigi karbonat (veya yarim pakey kabartma tozu), 2 yemek kasigi toz seker, aldigi kadar un (kulak memesi yumusakliginda hamur olacak)
icinin harci icin: 4 rendelenmis elma, 2,5 cay bardagi toz seker, 2 karanfil, 1 tatli kasigi tarcin
Uzeri icin pudra sekeri
Yapilisi:
  • Icinin harci ici, rendelenmis elmalar, seker, karanfil beraber kapakli bir kapta kisik ateste hic su konulmadan pisirilir. Soguyunca uzerine tarcin eklenir.
  • Diger tum malzeme ile hamur hazirlanir, oklava ile acilir ve su bardagi ile yuvarlaklar kesilir
  • Icine harctan konulur ve kenarlari kapatilir
  • 400 F (200 C)'de pisirilir.
  • Sicakken uzerine bol pudra sekeri serpilir.

KABAKLI KEK

Malzeme: 1/2 su bardagi siviyag, 3 yumurta, 1 kabartma tozu, 3 su bardagina yakin un, 2 tane kabuklari soyulmus ve rendelenmis kabak, 1/2 su bardagi findik/ceviz, 1 su bardagi seker, 1 fiske tuz

Yapilisi:

  • Un, kabak ve cevizler haric tum malzeme karistirilir.
  • Kabak ve cevizler ve en sonra un eklenir
  • Yaglanmis kek kalibina dokulur ve 350 F (180 C) de pisirilir.
Icinin pisip pismedigi kurdanla kontrol edilir.
Kek tamamen soguyunca kalipdan cikarilir.