Tuesday, September 29, 2009

DONDURMALI IRMIK HELVASI



bu linkteki tarife gore hazirlanir. Cukur bir kaseye naylon serilerek, en altina irmik helvasi konulur ve kasik yardimiyla bastirilir. Ortasina iki kasik dondurma ve dondurmanin uzerine tekrar irmik helvasi konulur ve kasik yardimiyla bastirilir. Hazirlanan tatli duz bir tabaga ters cevrilerek cikarilir.

Istenilirse, tarcinla servis yapilir.

Sunday, September 20, 2009

KALBURA BASTI



Malzemeler:
•1 çay bardağı erimiş tuzsuz tereyagi (veya margarin)
•1 çay bardağı sıvı yağ
•1 çay bardağı maden suyu
•1 paket kabartma tozu
•3,5 su bardağı un
•100g. ceviz içi

Şerbeti:
•3 Su bardağı su
•2,5 Su bardağı şeker
•yarım tatlı kaşığı limon suyu

serbetin hazirlanisi:
Şerbeti için, şeker, suy, limon suyu 5dak. kaynatılir ve ateşten alarak soğutulur.

Yapılışı;
1.Derince bir kabin icine eritilmis tuzsuz tereyagi, sıvı yağı, maden suyunu, kabartma tozu konur ve karıştırilir.
2.Un eklenerek kulak memesi yumusakliginda bir hamur yapilir.
3.Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp yuvarlak hale getirilir.
4.Orta kısımlarına iri dövülmüş cevizi koyulur
5. Hamurları, rendenin iri tarafı üzerine bastırarak yukaridaki sekil verilir.
6. Yaglanmis tepsiye dizerek 180°C (350 oF) de altlari ve üstleri pembeleşene dek pişirilir.
7.Fırından alır almaz önceden hazırlayıp soğutulan şerbet üzerine dökulur.

Afiyet Olsun.

Saturday, September 19, 2009

PARMAK TEL KADAYIF



Malzeme: yarim kilo tel kadayif, 1 su bardagi dovulmus ceviz, 250 gram tuzsuz tereyagi
serbeti: 2 kap seker, 1.5 kap su, 3-4 damla limon suyu
Yapilisi:
Tereyagi eritilir. Kopugu bir kasikla baska bir yemekte kullanilmak uzere baska bir kaba alinir. (Tereyagin kopugu kadayifa konulursa, kadayifi karartir).
Kadayif ince uzun serit halinde (2 parmak kalinliginda) mutfak tezgahina dizilir.
Uzerine cevizler serilir, tereyagi ile bolca yaglanir.
Uzerine diger kat tereyag dosenir ve tepsiye seritler halinde dizilir.
Tum kadayifin uzerine bol tereyagi gezdirilir.
Bir makasla kadayif yukaridaki resimde oldugu gibi 2 parmak kalinliginda kesilir.
180 derece (350 oF) firinda uzeri kizarana dek pisirilir.
Bu arada kadayifin sirasi hazirlanir. 2 kap seker ve 1.5 kap su beraber 5-10 dakika arasi kaynatilir. Serbet agda kivamina kadar gelecek ve uzerine 3-4 damla limon damlatilarak, ocagi alti kapatilir.
Firindan cikarilan kadayifin uzerine sicak serbet kasik kasik gezdirilerek, bolca islatilir. 4-5 saat serbetin cekmesi beklenir.
Afiye olsun.

Thursday, September 10, 2009

BADEMLI KESKUL

Malzeme: 1 lt sut, 4 yemek kasigi bugday nisastasi, 2 yemek kasigi toz haline getirilmis badem, 5 yemek kasigi seker, 1 paket vanilya, 2 yumurta

Yapilisi:

Yumurta ve vanilya haric tum malzeme, bir tencerenin icinde iyice elektrikli mikserle cirpilir.
Bu karisimdan bir corba kasesi ayrilir ve icine 2 yumurta ve vanilya eklenerek iyice elektrikli mikserle cirpilir.
Tenceredeki karisim orta atesteki ocagin uzerinde surekli karistirilarak (dibitutmasin diye) kaynama asamasina getirilir.
Kaynamak uzere olan bu karisima yumurta karisimi, yava yavas, yedire yedire eklenir.
Bir tasim kaynatilir ve sicakken kaselere servis yapilir.
Soguyunca uzeri, hindistan cevizi veya antep fistigi veya bademle suslenir.

Not: Bademi mutfak robotunda cekerek toz haline getirebilirsiniz.